Hjemløselandsholdet

 

 

Hjemløselandsholdet består af spillere, som en gang om året udtages blandt de ca. 1300 årlige deltagere i OMBOLDs gadefodboldstævner. Kulminationen på landsholdsdeltagelsen er det årlige verdensmesterskab i gadefodbold for hjemløse og udsatte, hvor spillerne gennem 10 dage skal spille fodbold med udsatte og hjemløse fra 55 nationer fra hele verden. Homeless World Cup 2013 afholdes i Poznan i Polen og Danmark stiller for første gang med både et herrehold og et kvindehold. Hjemløselandsholdet for kvinder er i 2013 og 2014 støttet af Bikubenfonden med en donation på 300.000 kroner.

 

Spillerne på hjemløselandsholdet er udsatte, og har, eller har haft, problemer med  arbejdsløshed, alkohol og stofmisbrug, kombineret med en kaotisk boligsituation. Her giver fodbolden et frirum, fokus er på noget spillerne er gode til og har succes med. På banen er det  passion, fællesskab og kærligheden til fodbold der betyder noget. 

 

 

 

Fra udsat til udvalgt

Ved udtagelsen til hjemløselandsholdet går deltagerne fra udsatte til udvalgte. Det er forbundet med stor stolthed, at få lov at repræsentere Danmark på et landshold, være forbilleder og rollemodeller for de mange særligt socialt udsatte, der spiller gadefodbold. Men med udtagelsen til hjemløselandsholdet følger også et ansvar som spillerne skal leve op til. De skal passe deres fodboldtræning, leve sundere, misbruge mindre og indgå i sociale relationer på og udenfor fodboldbanen i et omfang som mange af deltagerne ikke tidligere har prøvet. En læring som spillerne kan tage med sig videre efter landsholdsforløbet og som kan bruges udenfor fodboldbanen.

 

Hjemløselandsholdet fortæller en vigtig historie

Udover Hjemløselandsholdets rolle som forandringsprojekt for en gruppe udsatte og hjemløse, har hjemløselandsholdet en vigtig funktion i forhold til den brede offentlighed, ved at sætte fokus på hjemløses resurser frem for begrænsninger. Hjemløselandsholdet er genstand for stor opmærksomhed fra medierne. Der er mange historier at fortælle fra hverdagen for en socialt og helbredsmæssigt hårdt belastet gruppe. Det er historier fra ’det virkelige liv’ om at tro på sig selv, udfordre sig selv, lide nederlag og genvinde troen på sig selv. Hjemløselandsholdet er blevet et landskendt flagskib for idrætten blandt hjemløse og udsatte og er med til at nuancere billedet af hvad denne gruppe udsatte mennesker er i stand til under de rette omstændigheder: